EMDR Derneği Kahramanmaraş Depremi Çalışmaları
EMDR Derneği Kahramanmaraş Depremi Psikolojik Destek Çalışmaları. 1.3.2023 – 11.8.2023
Stres, insanların üzerlerinde hissettikleri baskının doğurduğu gerginliktir. Doğal olarak gelişir. Stres, vücudun tehlikeli olarak kabul ettiği bir duruma karşı savunma mekanizmasıdır. Az miktardaki stresin, motivasyona katkısı olduğu görülürken; stresin miktarı arttıkça, yaşam kalitemiz de bozulmaya başlar. Stres, ruh ve beden sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu durumda, stres ile başa çıkma yöntemleri aramalıyız ve bu durumun olumsuz etkileri en aza indirmek için çaba sarf etmeliyiz.
Günlük hayatta başımıza gelen her olay stres kaynağı olabilir. Stres, iş, ev, okul ortamında yaşanabilecek sorunlar, aile ve sosyal çevre ile etkileşimde ortaya çıkabilecek problemler, kişisel sorunlar ve fiziksel problemlerden kaynaklanabilir. Örneğin, iş veya ortam değişikliği, akademik başarısızlık, özgüven eksikliği, duygusal ilişkilerdeki problemler, hastalık gibi durumlar strese sebep olabilir. Bunların yanında, stresin ana kaynağı genellikle, zaman darlığı, işleri yetiştirememek, başarısız olmak gibi yetersizlik düşüncelerin üzerimizde baskı oluşturmasıdır.
Stres her zaman kötü bir şey değildir. Bazen bizi mutlu eden olaylar da strese sebep olur. Bunlara olumlu stres denir. Örneğin, çocuk sahibi olmak, evlenmek, terfi etmek, üniversite okumak gibi durumlar olumlu stres yaratır. Bu gibi durumlarda yaşanan stres, güzel duyguların yanında sürecin zorluğundan dolayı oluşan gerginliktendir. Olması doğaldır. Olumlu stres, insanların gelişimine ve olgunlaşmasına katkı sağlar. Öğrenme üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.
Stres belirtilerini zihinsel, fiziksel veya duygusal olmak üzere gruplandırabiliriz :
Zihinsel belirtiler arasında, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, kararsızlık, dalgınlık gibi belirtiler sayabiliriz.
Fiziksel belirtiler ise, çarpıntı, nefes darlığı, terleme, el-ayak titremesi, mide krampları, baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık ya da aşırı yeme, sindirim problemleri gibi sorunlardır.
Duygusal belirtiler, sinirlilik, alınganlık, saldırganlık, güven kaybı, kaygı artışı gibi şekillerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Stres yaşadığımızda, bunu sadece dış etkilere bağlamak doğru olmaz. Kişiden kişiye değişen bakış açılarımız da oldukça önemlidir. Başımıza gelen olaylara karşı verdiğimiz tepkiler farklıdır. Mesela, bazı insanlar için stres yaratan kaygı verici durumlar, bazıları için ise önemli olmaz. Bu nedenle, stres ile başa çıkma yolları da herkes için farklı olacaktır.
Düzenli egzersiz yapmak, gerginliği azaltmada faydalıdır. Kişinin kendini iyi hissetmesine de yardımcı olur.
İlgi alanları ve hobiler, üzerimizdeki olumsuz duyguları atmak için harika bir yoldur.
Dinlenme ve tatil, stresten çıkmak ve rahatlamak için faydalıdır. Bir süreliğine, stres yaratan ortamdan uzaklaşmak ve rahatlamak stresi azaltacaktır.
Aile ve arkadaşların desteği de stres ile başa çıkmamıza katkı sağlar. Bizi anlayacağını düşündüğümüz insanlarla dertleşmek bile bizi rahatlatacaktır.
Psikolojik danışmanlık ile profesyonel destek almak da en etkili yollardandır.
Stres ile mücadele çok ciddiye alınması gereken, yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. EMDR terapisi, stres ile başa çıkma yolları alanında da kullanılmaktadır. Çünkü, EMDR’nin danışanların çoğunluğunun travma sonrası stres semptomlarını etkili bir biçimde azalttığı veya yok ettiği görülmüştür. Ayrıca, psikolojik sorunları ile bağlantılı olan semptomlarda da azalma sağladığı anlaşılmıştır.
Sertifikasyonları: