EMDR Derneği Kahramanmaraş Depremi Çalışmaları
EMDR Derneği Kahramanmaraş Depremi Psikolojik Destek Çalışmaları. 1.3.2023 – 11.8.2023
Başkan
Hayal Demirci
Eğitim ve Süpervizyon Sorumlusu
Zeynep Özmeydan
Nalan Saban
Koordinasyon ve Resmi İşler Sorumlusu
Ahmet Cemil Ölçer
Esra Kan
Teşkilatlanma Sorumlusu
Mustafa Çetinkaya
Birgül Gülen
Nurdan Özçelebi
Uluslararası İlişkiler:
Zeynep Zat Çiftci
Saha Sorumlusu
Ferhat Yılmaz
Harun Yazıcı
Bilge Çevik Toker
Uğur Gürgan
Mali İşler Sorumlusu
Harun Yazıcı
Teknik İşler Sorumlusu
Hasan Akalın
Nesibe Aydın
Sefa Kaya
Kübra Kaya
Tutku Uyarağalar
Medya, Tanıtım ve İletişim Sorumlusu
Şengül Böcü
Seçkin Uğurcan
Bilimsel Araştırma Sorumlusu
Hakan Delibaş
Moral Ekibi
Benal Alkanlar
Üye olmak ve destek için
Whatsapp hattı: 0554 501 32 01
EMDR TİG üyesi olmak için EMDR Derneği üyesi olmak zorunludur.
“Bu dünya çapında altın gibi değerli bir organizasyon. Bunu yapabilmek için insanlar zamanlarını ve enerjilerini harcıyorlar. Tıpkı Türkiye’de sizlerin yaptığı gibi… Kapalı kapılar ardında terapist olmanın yeterli olmadığını hissetmek, diğerlerine yardım etmek için kapıları açmak umutsuzca şiddetli acılar çeken ihtiyacı olan birine yardım götürmek ve insanlara hem kendileri hemde aileleri için hayata geri dönmelerine yardımcı olmak ve bir yardım ağı oluşturmak…”
1995 yılında Oklahoma’da bir kamu binasına bombalı saldırı olmuştur. 168 kişinin öldüğü 800 kişinin yaralandığı bu olay EMDR HAP için önemli bir başlangıç olmuştur. Yardım çağrısı ile Shapiro’nun EMDR’ı insani amaçlarla kullanma hayali gerçekleşmiş, EMDR’cılar bu olay sonrası çalışmaya başlıyorlar. Bir yıl içerisinde de EMDR HAP (Humanitarian Assistance Programs / İnsani Yardım Örgütü) kar amacı gütmeyen, dünya çapında destek veren uluslar arası bir kuruluş haline gelmiştir.
2011 yılında Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Örgütünden Sarah Haley Anısına Klinik Mükemmellik ödülü alan EMDR HAP bir çok olayda aktif çalışmıştır. Katrina Kasırgası, Güney Asya’da Tsunami, New York 11 Eylül Saldırısı, Balkanlardaki savaş sonrası toparlanma çalışmalarında, Bangladeş depreminde, Columbine Lisesi baskınında, Orta ve Güney Amerika felaketlerinde, Milan (İtalya)’da, Dunblane (İskoçya) olayında, Kuzey İrlanda olaylarında, Bombay depreminde, San Francisco cinsel istismarı tedavi etme girişimlerinde, 1999 Marmara depreminde, Etiyopya da salgın hastalıklar sonrasında orada oldular, Filistinliler için İsrailli EMDR’cılar çalıştılar. Tüm bu çalışmalarda EMDR’ın insani amaçlarla kullanılmasının örneğini vermiştir.
1) Bizim amacımız, kendi bölgesine hizmet verebilecek, iyileşme döngüsünü sağlayabilecek yerel ruh sağlığı profesyonelleri oluşturmak ve stratejiler geliştirmektir.
2) Yerel kaynakları güçlendirmek,
3) Travmaya acil müdahale edebilecek organizasyonlar yapmak.
EMDR HAP genellikle yerel terapistler ile çalışmaktadır. Çünkü yerel terapistler kendi toplumlarını daha iyi tanırlar ve etkili tedavi verebilirler. Ülkemizde her gün her türlü travmatik olay meydana geliyor. Mağdurların önemli bir bölümü ya yardım alması gerektiğini bilmiyor ya da bir uzmana ulaşma imkânına sahip değiller. Bizim EMDR HAP Türkiye olarak başlangıç amacımız, gönüllülerimizin bu insanlara destek olabilmeleri kolaylaştıracak pratik bir sistem geliştirebilmek.
EMDR ile ilgili yeni bir haber Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan 2013 yılı manüelinde yer almaktadır. Manüel, Travma Sonrası Stres Bozukluğunu (TSSB) ve semptomlarını ortadan kaldırabilmenin önemini vurgulamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı bu kılavuzda yetişkin, çocuk ve gençlerin Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde EMDR Terapisi’nin kullanılmasını önermektedir. Manüele baktığımızda, ilginç bir şekilde WHO, TSSB’de ilaç önermemektedir.
Kılavuzda, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Terapisi’nin stresi azaltma ve travmatik yaşantıya ilişkin adaptif bilişleri güçlendirme gibi ortak amaçları olduğu belirtilmiş; ayrıca EMDR uygulamalarının Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi’den farklı olduğu noktalar da ifade edilmiştir.
Buna göre EMDR:
Sonuç olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı bu kılavuzda EMDR Terapisi ve Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisi için önerilen terapiler arasında ilk sırada yer almaktadır.
1999 Marmara Depremi: EMDR-HAP kısa sure içinde karşılık vererek eğitmen ve yöneticiler sağlayarak bize yardımcı oldu. Jim Knipe bu çalışmaları koordine etti.
2000: Hatay’da sel felaketi, EMDR-HAP ihtiyacı olan binlerce kişiye müdahale ederek EMDR terapisi uyguladı.
2001: İstanbul’daki Taksim terörist saldırılarının ardından, EMDR-HAP hemen saldırı kurbanlarına yardımda bulundu.
2001: İki sinagog, İngiltere Konsolosluğu ve HSBC Bank saldırılarının ardından EMDR-HAP aynı gün içinde devreye girerek burada etkilenen kişilerin terapilerini üstlendi.
2002: EMDR-HAP Afyon’daki depremin ertesi gününde deprem bölgesine gitti ve hem psikolojik destek hem de EMDR terapisi sağladı.
2003: Diyarbakır’daki THY uçak kazasının ertesi günü EMDR-HAP olau yerine ulaşarak buradaki müdahalelerin planlanmasında rol aldı ve THY çalışanlarına EMDR terapisi uyguladı.
2004-2007: EMDR-HAP Tayland, Kenya, Filistin ve Lübnan’daki EMDR eğitimlerinde ve buralarda yaşanan felaketlerde aktif bir şekilde rol aldı.
2007: Kadın Sağlığı Merkezleri Projeleri: 70 deneyimsiz profesyonel EMDR Seviye 1 ve Seviye 2 eğitimi ve süpervizyonu aldı. Sürdürülen ücretsiz toplum hizmeti 2009 yılında 108.000 seansa ulaşıldı.
2008: İstanbul Güngören’deki bombalı saldırının ardından EMDR-HAP, Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) ve Kadın Sağlığı Merkezleri ile işbirliği yaparak psikolojik hizmet ve EMDR terapisi sağladı. Proje 4 ay sürdü.
2009: EMDR-HAP Amsterdam’daki THY uçak kazasında DBE ile işbirliği yaparak anında müdahalede bulundu. Kriz Müdahale Takımı kurbanlara, ailelerine ve THY çalışanlarına kazanın ardından psikolojik destek verdi.
2010: Iraklı Kürt uzmanlara DBE ve YMCA Filistin işbirliği ile İstanbul’da EMDR Seviye II eğitimi düzenlendi, bu eğitim “Travma Görülme Sıklığının Yüksek Olduğu Komşu Ülkelerde Ruh Sağlığı Hizmeti Sunan Kişilerin Eğitimi” projesinin bir parçası olarak gerçekleştirildi.
2011-2012: Türkiye’deki Van Depremi’nin ardından EMDR-HAP, Van’da çalışan profesyonellere EMDR Seviye 1 ve Seviye 2 eğitimleri düzenledi. Proje hala devam ediyor.
2014 Soma Maden Kazası: Soma Maden Kazası sonrası, Soma, Bergama, Kınık ve İzmir’de psikolojik destek çalışmaları yürütüldü. EMDR HAP TR gönüllülerinin bir bölümü APHP üyesi dernekler aracılığı ile, bir bölümü İzmir Eşrefpaşa Hastanesi, bir bölümü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalıştı.
2015 Suriyeli Göçmenlere Psikolojik Destek Çalışmaları: Suriyeli göçmenlere yönelik Göçmen Kamplarında G-TEP uygulamasının yapılmıştır.
2015 Çökelek Köyü Travma Mağdurlarına Psikolojik Destek: Traktör kazası sonrası hayatını kaybeden ve yaralı kurtulanlara yönelik bir psikolojik destek çalışması yapıldı. Olaydan etkilenen tüm kişilere ulaşılmaya çalışılan bu çalışma daha sonraki zamanlarda kontrol amaçlı takip edildi.
2016 Ankara Patlaması sonrası ülke çapında EMDR HAP TR gönüllüleri etkilenen yurttaşlarımıza psikolojik destek verdi. Çalışmalar daha çok Ankara, İstanbul, ve İzmir’de yürütüldü.
2016 Soma Maden Kazası Sonrası Destek Çalışması: Soma Maden Kazası sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Manisa İl Müdürlüğü, Soma Kaymakamlığı ile EMDR HAP TR birlikte çalışma yürütüldü.
2016 Suriyeli Çocuklara EMDR Grup Çalışması: Bir grup Suriyeli çocuğa EMDR Grup Çalışması Ümran Korkmazlar ve ekibi tarafından yapılmıştır.
2016 İstanbul Atatürk Havalimanı Patlaması Sonrası Destek Çalışmaları: Bu çalışma EMDR HAP TR İstanbul ekibi tarafından gerçekleştirilmiş ve halen sürmektedir.
2016 15 Temmuz Darbe Kalkışması Sonrası Psikolojik Destek Çalışmaları: 15 Temmuz olayları sonrası etkilenenlere yönelik psikolojik destek çalışmaları yapılmış ve yapılmaya devam etmekteyiz.
2017 İstanbul Reina Saldırısı Sonrası Psikolojik Destek Çalışamları: Saldırı sonrası destek isteyen kişilere psikolojik destek çalışmaları yapılmıştır.
2017 İzmir Adliyesi Saldırısı Sonrası Psikolojik Destek Çalışmaları: İzmir Adliyesi saldırısı sonrası şehit yakınlarına, olaydan etkilenenlere yönelik psikolojik destek çalışmaları yapılmıştır.
2017 Ayvacık Depremi Sonrası Psikolojik Destek Çalışması: Ayvacık depremi sonrası etkilenen köylerde psikolojik destek çalışması yapılmıştır.
2017 Şehit Ailelerine Psikolojik Destek Çalışmaları: Şehit yakınlarına çeşitli illerde psikolojik destek çalışmaları yapışlmış ve yapılmaya devam etmektedir.
2018 Pencereden Düşen Gencin Yakınları: Yılbaşı gecesi pencerede düşen gencin ailesi ve arkadaşlarına psikolojik destek çalışmaları yapılmıştır.
2018 İran’da Düşen Özel Özel Uçakta Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarına Yönelik Çalışmalar: Hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik psikolokik destek çalışmaları devam etmektedir
1)EMDR Derneği, diğer dernekler gibi Travmatik Olaylar sonrası destek vermeye gönüllü sosyal sorumluluk duyguları gelişmiş üyeleri vardır.
2) EMDR HAP tüm dünyada kabul görmüş bir organizasyondur. Bilindiği gibi TSSB terapisinde EMDR ilk sıra tedaviler arasında önerilmektedir.
3) EMDR’ın sadece TSSB için değil, travmatik olayın hemen sonrası için geliştirilmiş (Acil Müdahale Prosedürü / ERP) müdahale protokolleri vardır.
4) EMDR eğitimi öncesi ve sonrasında travma eğitimleri verilmektedir. Bu yönüyle EMDR uygulayıcıları temel psikolojik travma eğitimi almaktadırlar.
5) EMDR derneğinin diğer derneklerden önemli farkı bir meslek örgütü değil bir psikolojik tedavi yaklaşımının oluşumudur.
6) EMDR ile uğraşan üyelerimiz, Türk Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği gibi meslek örgütlerinin de üyeleridir. Ruh Sağlığı alanında çalışan profesyonellerle uyum sağlamakta, işbirliği yapmakta zorlanmamaktadırlar.
EMDR Travma İyileştirme Grubu | travma_iyilestirme_grubu |
Travma_iyilestirme @emdrhaptr |
Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum oluşumuyuz. | EMDR’ı insani amaçlar için kullanan ve geliştirmeye çalışan grubuz. | Travma sonrası etkileri önleme ve acıyı durdurmanın gerekli olduğu yerlere gidebilen gönüllü uzmanlardan oluşuyoruz. |
EMDR Travma İyileştirme Grubu Komitesi 1. Toplantı 121017
Sertifikasyonları: